Helsingør Børneasyl

Helsingør BørneasylOm Helsingør Børneasyl anno 1835

Klik herefter for at downloade [ Helsingør Børneasyl historik ]

Et lille børnehus

Helsingør Børneasyl er Danmarks ældste børnehave og har ligget bag den grønne port på Stengade 29C siden 1835. Vi er et privat dagtilbud og normeret til 27 børn i alderen 3-6 år.

Lysten til at bevare en lille og familiær børnehave var baggrunden, da vi besluttede at privatisere børnehaven 1. oktober 2022.

Som privat børnehave har vi frihed til at skabe den hverdag for børnene, som vi drømmer om, uden at skulle indgå i de tanker om stordrift, som kommunale institutioner ofte kan blive underlagt.

Asylet ledes af en bestyrelse, bestående af forældre og enkelte eksterne medlemmer, og drives ud fra de vedtægter, som er udarbejdet og godkendt af bestyrelsen. Børnehaves leder har det daglige ansvar i forhold til driften i tæt dialog med bestyrelsen. 

Helsingør børneasylet blev grundlagt den 23. september 1835, dengang i Stengade 40. Men det lille asyl voksede sig hurtigt stort og stærkt, og da der allerede 2 år senere var indskrevet 58 børn, købte man også Stengade 29, hvor Helsingør Børneasyl stadig holder til den dag i dag. Du kan læse mere om børnehavens historie under afsnittet ”Asylets historie.”

Vores private dagtilbud er en selvstændig juridisk enhed, der ledes af en bestyrelse og drives ud fra de vedtægter, der er udarbejdet og godkendt af bestyrelsen. Dertil kommer den til hver tid gældende lovgivning og regler for dagtilbudsområdet. Dagtilbudslederen har det daglige ansvar i forhold til det pædagogiske arbejde og drift i tæt dialog med bestyrelsen.

Helsingør BørneasylHelsingør BørneasylHelsingør Børneasyl

Skabelse af et eventyrligt børneasyl

Til Helsingør Børneasyl anno 1835 hører en gammel gårdhave. Her er der stokroser, brosten og udsigt til de omliggende baghuse og hustage. Og selvom her er ganske hyggeligt og rart, er planen at genskabe ”Mormors have.” En lille oase midt i byen, hvor børnesind- og kroppe kan boltre sig.

Her skal der være gode muligheder for huler, man kan gemme sig i, duftende blomsterbede og buske. Som barn skal man kunne gå på opdagelse, fare lige tilpas vild eller fortabe sig i duften fra en rose eller mønstret i et edderkoppespind. Vi drømmer om en have med plads til boldspil, fangelege, bænkebidere, edderkopper, sommerfuglelarver og områder til fordybelse, leg med dukker, biler og rollespil.

En stor del af Helsingør Børneasyls DNA er vores særlige placering, lige midt i Helsingørs hjerte. Vi er så heldige, at en del af det daglige eventyr venter lige udenfor den grønne port, hvor vi kan drage på eventyrlige opdagelser i vores eget nærmiljø. Her finder vi kirker, skov, strand, museer, biblioteker og masser af kultur og historie og togstation, alt sammen klar til at blive til magi for små nysgerrige øjne og ører.